Hågkomstresa till Krakow och Auschwitz

Under påsklovet reste 24 elever från Bladins gymnasium, grundskola och internationella skola till Polen för att delta i en stiftelseövergripande hågkomstresa till Krakow och Auschwitz. Syftet med resan var att fördjupa förståelsen för Förintelsen och reflektera över mänskliga rättigheter, civilkurage och vikten av demokratiska värderingar.

Under fem intensiva dagar fick eleverna uppleva historiskt betydelsefulla platser och berättelser – i mötet med platserna, människorna och minnena växte både kunskap och empati. Resan inleddes med en guidad tur i Krakows gamla stad, där eleverna besökte den imponerande St. Mary’s Basilica – en gotisk kyrka från 1400-talet, rik på historia och legender. 

Resan gick också till den UNESCO-listade saltgruvan Wieliczka, strax utanför Krakow. Gruvan sträcker sig över 300 meter under jord och består av nio olika nivåer, varav tre är öppna för besökare. Där fick eleverna ta del av både fascinerande geologi, religiös historia och legender – bland annat om prinsessan Kinga som enligt sägnen ledde sitt folk till saltet genom att offra sin förlovningsring.

Ett av resans mest gripande inslag var besöket på Schindlers fabrik, som idag är ett museum. Här fick eleverna lära sig om Oskar Schindler, nazistpartimedlemmen som genom list, mod och kontakter lyckades rädda omkring 1200 judiska liv undan Förintelsen. Genom utställningar och autentiska berättelser fick eleverna en djupare förståelse för livet i det judiska gettot i Krakow, nazismens propaganda och antisemitismens förödande konsekvenser.

Den mest känslosamma delen av resan var besöket i Auschwitz och Birkenau. På plats vid nazisternas största koncentrations- och förintelseläger, där 1,1 miljoner judar mördades, möttes eleverna av en overklig stillhet. Att stå på samma mark som offren, att se gaskammare, baracker och järnvägsspår – det väckte frågor, sorg och en stark känsla av ansvar. 

Hågkomstresan är en del av Bladins långsiktiga värdegrundsarbete. Genom att låta historia bli upplevd vill vi stärka våra elevers förmåga att tänka kritiskt, känna empati och stå upp för mänskliga rättigheter i sin egen vardag. Vi vill att de ska förstå att varje handling – eller tystnad – har betydelse.