Bladins gymnasieskola värd för Japan­besök med hållbarhetstema

Vid hållbarhetskonferensen Rits Super Global Forum i Kyoto i november 2022 som tre gymnasieelever från Bladins deltog i, väcktes intresset och nyfikenheten på Sverige och vårt, i jämförelse med många andra länder, långt framskridna hållbarhetsarbete. Det har nu resulterat i ett utbyte i form av ett studiebesök från skolan i Kyoto.

Den 28 mars kommer en delegation med 13 elever och 2 lärare från Japan till Sverige och Malmö för att titta på följande fokusområden.

  • Hur Malmö arbetar med hållbarhet och de globala målen (socialt, ekologiskt, jämställdhetsmässigt, infrastruktur etc.)
  • Svensk kultur och svenska traditioner
  • Svensk skola

Elever från Bladins Gymnasium och deras familjer kommer att vara värdfamiljer åt de japanska besökarna.

Besöket inleds med en rundvisning på Bladins gymnasieskola och en workshop om svensk kultur och traditioner såsom lucia, påsk, midsommarlekar och andra typiska svenska företeelser som våra juniorambassadörer håller i. På kvällen äter vi påskmiddag tillsammans med våra gäster.

Dag 2 är det fokus på Hållbara Malmö och besökarna bjuds på en guidad cykeltur med fokus på hållbarhet och historia.

Dag 3 innehåller en busstur i Skåne och vi åker till Ystad för ett studiebesök på Ystad Gymnasium och en exkursion om skånska kusten och klimatpåverkan samt ett guidat besök vid Ystad sandskog, Löderup och Ales stenar.

Efter gemensam avslutningsmiddag och en sista övernattning hos värdfamiljerna är det dags för hemfärd till Japan för våra gäster som vi hoppas lämnar oss och Sverige fulla med nya intryck och inspiration för sitt fortsatta hållbarhetsarbete.